Mojito má své kořeny na Kubě, kde podle legendy v 16. století pomáhal léčit mořskou nemoc díky svým léčivým složkám: mátě, limetce a rumu.
Později v 19. století, v období prohibice v USA, kdy Američané hledali místa, kde by mohli legálně pít, Mojito zažilo svůj vzestup. Dnes je tento osvěžující koktejl oblíbený po celém světě.
Pro Mojito vždy používejte bílý rum (pokud je ale po ruce pouze tmavý, postačí i ten, známe to). Vyhněte se kořeněným rumům, protože ty by narušily čerstvost máty a limetky.
Nejlepší bílý rum na mojito:
S rumem na mojito se nevyplatí šetřit. Stále platí, že levnější značky se v drinku ztratí, ale u mojita to tak úplně neplatí. Pokud si ho chcete vychutnat na maximum, připlaťte si a nekupujte ten od Božkovu.
Nejčastěji se pro Mojito používá máta klasická (Spearmint), kterou pravděpodobně najdete v obchodech označenou obecně jako "máta".
Pro autentické kubánské Mojito použijte "mojito mátu," neboli Mentha x villosa, což je druh máty původem z Kuby, která má méně výraznou chuť než máta klasická.
Pro nejlepší chuť používejte čerstvě vymačkané limetky. Při nákupu limetek hledejte ovoce s hladkou kůží, což naznačuje, že ovoce je plné šťávy.
Lidé často nahrazují cukr v Mojitu jednoduchým (curkovým) sirupem, protože se lépe mísí s nápojem. Avšak klasické recepty na Mojito vyžadují krystalový cukr.
Nejenže to zajišťuje, že nápoj není příliš sladký, ale občasné nerozpustné zrnko cukru dodává texturu, která je typická pro klasické Mojito. Pokud chcete, můžete místo krystalového cukru použít jemný/třtinový cukr, který se v studené tekutině rozpustí snadněji.
Všechno završte perlivou sodovkou, která nápoj prosvěží a vyváží ostatní ingredience. Osobně využívám sodovku ze Soda Stream, kterou lze nejvíce naperlit. Drink je pak krásně osvěžující!
S mojitem je grilování na zahradě ještě větší zábava a dobře strávanený čas, než bez něho. Když je nad 30 stupňů, tak je to povinnost!