Volby tisku:

Recept na domácí Mojito – idilický nápoj z bílého rumu

Drink z bílého rumu (recept na mojito)

Historie mojita

Mojito má své kořeny na Kubě, kde podle legendy v 16. století pomáhal léčit mořskou nemoc díky svým léčivým složkám: mátě, limetce a rumu.

Později v 19. století, v období prohibice v USA, kdy Američané hledali místa, kde by mohli legálně pít, Mojito zažilo svůj vzestup. Dnes je tento osvěžující koktejl oblíbený po celém světě.

Virgin mojito

Virgin Mojito, známý také jako bezalkoholické Mojito, je chutná a osvěžující alternativa ke klasickému kubánskému koktejlu.

Namísto rumu tento nápoj obsahuje šumivou vodu, což ho činí ideálním pro ty, kteří hledají stejně chutný a osvěžující nápoj bez alkoholu.

Nealkoholické Mojito si zachovává všechny ostatní klíčové ingredience – mátu, limetku a cukr, což vytváří harmonickou kombinaci sladkých, kyselých a svěžích chutí.

Bez ohledu na příležitost, Virgin Mojito je skvělým nápojem pro všechny věkové skupiny. Pro sladší chuť někdo používá Sprite nebo Vineu. Nápoj tím získá jiný náboj a ten, kdo má rád sladké, si tuto variantu zamiluje.

Ingredience pro výrobu

Rum

Pro Mojito vždy používejte bílý rum (pokud je ale po ruce pouze tmavý, postačí i ten, známe to). Vyhněte se kořeněným rumům, protože ty by narušily čerstvost máty a limetky.

Nejlepší bílý rum na mojito:

S rumem na mojito se nevyplatí šetřit. Stále platí, že levnější značky se v drinku ztratí, ale u mojita to tak úplně neplatí. Pokud si ho chcete vychutnat na maximum, připlaťte si a nekupujte ten od Božkovu.

Máta

Nejčastěji se pro Mojito používá máta klasická (Spearmint), kterou pravděpodobně najdete v obchodech označenou obecně jako "máta".

Pro autentické kubánské Mojito použijte "mojito mátu," neboli Mentha x villosa, což je druh máty původem z Kuby, která má méně výraznou chuť než máta klasická.

Limetka

Pro nejlepší chuť používejte čerstvě vymačkané limetky. Při nákupu limetek hledejte ovoce s hladkou kůží, což naznačuje, že ovoce je plné šťávy.

Třtinový cukr

Lidé často nahrazují cukr v Mojitu jednoduchým (curkovým) sirupem, protože se lépe mísí s nápojem. Avšak klasické recepty na Mojito vyžadují krystalový cukr.

Nejenže to zajišťuje, že nápoj není příliš sladký, ale občasné nerozpustné zrnko cukru dodává texturu, která je typická pro klasické Mojito. Pokud chcete, můžete místo krystalového cukru použít jemný/třtinový cukr, který se v studené tekutině rozpustí snadněji.

Sodovka

Všechno završte perlivou sodovkou, která nápoj prosvěží a vyváží ostatní ingredience. Osobně využívám sodovku ze Soda Stream, kterou lze nejvíce naperlit. Drink je pak krásně osvěžující!

Na závěr

S mojitem je grilování na zahradě ještě větší zábava a dobře strávanený čas, než bez něho. Když je nad 30 stupňů, tak je to povinnost!

Hodnocení 4.8 z 3 hlasů
Příprava
Odkud pochází
Kategorie
Obtížnost Pro začátečníky
Čas
Čas na přípravu: 10 min Celkový čas: 10 min
Porce 1
Nejlepší období Vhodné po celý rok
Ingredience
  • 40 ml bílého rumu
  • 2 čtvrtiny limetky
  • 1 kávová lžíčka třtinového cukru
  • 100 až 150 ml vody (na dolití)
  • kostky ledu
Postup
  1. Do sklenice nalijte požadové množství bílého rumu.
  2. Přidejte lžičku třtinového cukru a šťávu z poloviny limetky (jedno čtvrtinu vložte do sklenice).
  3. Přidejte lístky čerstvé máty a muddlerem rozmačkejte.
  4. Do sklenice přidejte kostky ledu (v ideálním případě ledovou tříšť) a dolijte sodovkou.
  5. Zamíchejte a můžete si vychutnat skvělý letní drink i doma!